Wat zijn crypto’s?

Misschien heb je de term “cryptocurrency” de laatste tijd vaak horen vallen. Misschien heb je zelfs een vriend die ermee bezig is. Maar wat zijn het eigenlijk, en moet u erin investeren?

 

In deze gids bekijken we wat cryptocurrencies zijn, hoe ze werken en of ze al dan niet een goede investering zijn. We bekijken ook enkele van de populairste cryptocurrencies en hoe je ze kunt kopen. Aan het eind van deze gids zult u een goed begrip hebben van wat cryptocurrencies zijn en of ze voor u geschikt zijn.

Wat zijn cryptovaluta?

Cryptovaluta, ook wel cryptomunten of kortweg crypto’s, zijn digitale valuta’s. Ze worden gebruikt om handel mee te drijven en zijn daarmee vergelijkbaar met goud of aandelen: je kunt ze bewaren en ze verhandelen op beurzen.

 

Er zijn verschillende soorten cryptovaluta, elk met eigen kenmerken. Bitcoin is de bekendste cryptovaluta, maar er zijn inmiddels honderden verschillende soorten.

Verschillende soorten cryptovaluta

Er zijn een paar verschillende soorten cryptovaluta. Het eerste type is fiatvaluta-cryptos, digitale munten die gebaseerd zijn op of gekoppeld zijn aan echte valuta. Het tweede type is commodity-cryptos, digitale munten die gebaseerd zijn op of gekoppeld zijn aan grondstoffen, zoals goud of zilver. Het derde type is utility cryptos, digitale munten die worden gebruikt om goederen en diensten te kopen. Ten slotte is er het vierde type, de beveiligingscrypto’s, digitale munten die bedoeld zijn om het geld van beleggers te beschermen.

Voordelen en nadelen van cryptovaluta’s

Cryptovaluta hebben veel voordelen, maar ook een aantal nadelen.

 

Voordelen:

1. Ze zijn anoniem en veilig in gebruik.

2. Ze zijn makkelijk te verhandelen.

3. Je kunt ermee betalen in winkels en online.

4. Je kunt ze opslaan op je computer of telefoon.

 

Nadelen:

1. Je kunt ze niet altijd makkelijk omwisselen voor geld.

2. Ze zijn niet beschermd door de overheid of banken.

3. Je loopt het risico dat ze waardeloos worden.

Hoe koop en verkoop ik cryptovaluta?

In Nederland kun je verschillende aanbieders vinden waar je terecht kunt voor het kopen van cryptovaluta. Het is verstandig om eerst even te vergelijken voordat je een keuze maakt, want de verschillen kunnen flink zijn.

 

Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je een veilige wallet aanmaakt waarin je je cryptocoins kunt bewaren. Een online wallet is niet aan te raden, want dan ben je afhankelijk van de beveiliging van die aanbieder. Als er dan iets gebeurt, ben je al je geld kwijt.

 

Het is daarom beter om een hardware wallet te kopen, zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S. Dit is een fysiek apparaatje waarmee je veilig je cryptocoins kunt opslaan. Je moet er wel wat voor betalen, maar dan heb je wel iets waarmee je zeker weet dat je geld veilig is.

Wat is de huidige status van de markt voor cryptovaluta?

DeCrypto markt heeft zich snel ontwikkeld sinds Bitcoin in 2009 werd gelanceerd.

 

Desondanks zijn er nog steeds velen die de markt niet begrijpen. Er zijn veel mythen en onjuiste aannames.

 

In dit artikel zullen we de meest voorkomende vragen beantwoorden over de huidige status van de markt voor cryptovaluta.